måndag 7 maj 2018

Israelresan: Ein Bokek

Efter ett uppehåll ska jag uppdatera er med sista delen av Israelresan; vår korta tid i Ein Bokek.

Ein Bokek är ett litet samhälle som ligger vid Döda havet. Ein Bokek bestod inte av mycket mer än en massa hotell och turistshoppar, så ifall man är ute efter autentiska israeliska livet är det kanske inte dit man ska 😅Vi däremot var ju ute efter att uppleva Döda Havet, och vårt hotell Crowne Plaza Dead Sea var verkligen perfekt för det. Hotellet låg precis vid stranden och det var typ 20 meter ner till vattnet.

Efter att tidigare ha varit i Tel Aviv och Jerusalem var det nästan som en chock att stiga av bussen i Ein Bokek. Värmen slog emot en när man steg ut genom dörrarna, då Ein Bokek ligger i Negevöknen och värmen där var mycket mer påtaglig än i de tidigare städerna.

Första dagen checkade vi in på hotellet och tog sen bussen tillbaka en bit till Masada. Masada är en gammal, antik fästning som finns på ett 400m högt platåberg. Vi tog en gondol upp till toppen av berget och spenderade några timmar där. Det var väldigt häftigt hur mycket som fanns kvar av det kulturella världsarvet!När vi skulle återvända ner bestämde vi oss för att ta "the Snakepath", en liten ringlande serpentinväg utan nästan några skyddsstaket alls. Det var läskigt och coolt på samma gång, och det fanns grupper med skolelever som SPRANG nerför. Sjukt ju! När vi kom ner insåg vi att vi hade missat bussen och att nästa gick om 3 timmar. Som tur var kunde vi  haka på ett tyskt par som skulle bila mot Eilat och som var snälla nog att ge oss skjuts tillbaka till Ein Bokek.


Andra dagen skulle vi testa Döda Havet. Taneli hade verkligen tänkt efter med sin packning och hade glömt sina simbrallor (!), så han fick snällt agera fotograf när jag testade på att flyta. Döda havet var verkligen så. sjukt. När man går ut i vattnet känner man trycket under fötterna, och man behöver så lite som skifta sin tyngd lite för att det skulle säga PLOPP, och så flöt man som en kork.

Det var ingen skillnad hur man låg - på sidan, på rygg, på magen med fötter och händer rakt upp, sittandes - man flöt hursomhelst. Så knäppt! Efter en stund ville man ändå gå upp, då saltet började söka sig in på lagom... opassande platser. Ett bra tips är också att ha skor på sig som jag hade, då saltet i botten är väldigt vasst på många ställen. Såg flera andra som gick i utan skor och som hade blödande fötter när de kom upp tillbaka.

Resten av dagen låg jag på stranden och gjorde ingenting. Tyckte verkligen att det var bästa stunden på hela resan. Taneli däremot är ingen strandmänniska alls och vill helst ha något att göra hela tiden, så han var glad när vi hoppade på bussen tillbaka till Tel Aviv 😉

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Här finns rum för ett moi. Pling!