tisdag 26 april 2016

Är du en prestationsprinsessa?

Jag tror det finns ganska många av oss här.  Kollade en av Therese Lindgrens vloggar där hon pratade lite om hur det är att vara en prestationsprinsessa. Hade faktiskt inte hört uttrycket tidigare, så bestämde mig för att googla lite. Visade sig att många av "symptomen" stämmer in på mig själv, och får så lov att chilla lite för att överleva.


Jag tror de flesta av oss kan hålla med om att vi lever i ett samhälle där vi aldrig duger och där vi aldrig är tillräckligt bra. En prestationsprinsessa* har ofta enorma och orimliga krav på sig själv, och ser ofta det som hon kunde ha gjort bättre eller annorlunda istället för det hon har åstadkommit. De har hamnat i "duktighetsfällan". Prestationsprinsessan har ofta någon form av falsk självkänsla, i och med att hon kopplar prestation till sitt eget värde (t.ex. ju fler bloggläsare, desto bättre är DU). En prestationsprinsessa har även ett starkt kontrollbehov och gör gärna saker för andra - men vill då också få bekräftelse. Fler beskrivningar finns här.

Queen knows!

Vi måste sluta vara prestationsprinsessor och börja vara powerkvinnor istället. En powerkvinna vet var gränsen går och vad hon klarar av eller inte. En powerkvinna lär sig av sina misstag istället för att gräma sig över dem. En powerkvinna vet att hennes värde inte är kopplat till hennes handlingar. "Du kan bli vad du vill och göra vad du vill" är vad en prestationsprinsessa går efter, en powerkvinna pushar sig lite extra, men inte så långt att hon faller i fällan där allt hon gör aldrig är tillräckligt bra.

Ifall du är en prestationsprinsessa, men vill bli en powerkvinna, bör du:

- Chill the fuck down. Ta det lugnt. Släng dig på soffan med fötterna på bordet. Var inte så jäkla duktig! Låt någon annan göra grovjobbet för en gångs skull.
- Gör en god gärning - utan att berätta att det var du som gjorde den. Du behöver inte jaga den bekräftelsen. Det är kämpigt, men försök!
- Säg nej, nej, nej, nej. Bli en nejsägare. Var dig själv till lags för en gångs skull istället för att alltid vara andra till lags.
- Släpp kontrollbehovet och medge att du är en perfektionist. Bjud hem folk utan att städa först. Ifall du bakar en tacopaj som blev lite annorlunda eller fel behöver du inte berätta det åt dina gäster.
- Tidsbegränsa dig själv när det gäller olika uppgifter. Man kan förbättra saker i all evighet, så du måste sätta gränser åt dig själv. Mera tips här.

* Ja, det finns också prinsar. Men inte lika många som prinsessorna.

4 kommentarer:

 1. Jeeepppp, bra med sånahär påminnelser!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla behöver vi påminnas ibland! :)

   Radera
 2. JAAAAAS! Så bra sagt! Nu kan jag med gott samvete fortsätt me mina Netflixkvällar inrullad i en filt burritostyle.

  Efter denhe våren som ska du no riktit njut av att "bara" baka pizzor. Ditt största måste blir att terass-surfa runt Vasa me mej, visst? 8)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Burrito <3 Angående denhär kommentaren väljer jag att vara en ja-sägare! 8-)

   Radera

Här finns rum för ett moi. Pling!