onsdag 12 augusti 2015

Öppet brev till alla könsroller

Jag har så länge jag kan minnas varit väldigt stereotypiskt tjejig. Jag gillar klännningar och kjolar, barbiedockor och chick flick-böcker. Älskar min kvinnliga kropp och det mesta med att vara kvinna. Jag VILL vara en kvinna. Men jag vill även vara stark. Jag vill ha synliga muskler. Jag vill ha det främsta ansvaret. som en man. 

Nu ser jag framför mig kvinnor där ute framför sina datorer som bara vadå som en man??? Allt detta kan väl kvinnor också göra. Ifall ni känner så, så får ni guldstjärna i kanten, tio poäng. Då tänker ni rätt.

Könsroller börjar bli allt mer utsuddade, och jag står i mitten och ser två läger slåss mot varandra. Vi har dem som känner att nejnejnej, let girls be girls and boys be boys. Sen har vi dem som skriker från andra hållet "HEN HEN HEN och neutrala färger och leksaker!". Sen har vi mig i mitten. Jag, som känner att ifall jag får en flicka ska hon få ha klänning och fina hårband. Vill hon ha läderjacka och snygga baggypants får hon ha det också. Hon ska få leka med dockor eller, som sin mor som inte gillade dockor, hellre med smådjur. Hen använder jag när jag inte vet kön. Inte för att göra alla generationer framåt könlösa.

Jag anser att det är viktigt för barn att få ha en könsroll. Att börja vid den könsroll som de är födda till och att efterhand, följa med och se vartåt de vill utvecklas. Vill min pojke ha en rosa skolväska? Fine. Vill han rida hellre än spela fotboll? Det är också fine. Därför att detta är inget som brudar har patent på. 

Det handlar inte om att slopa kön. Det handlar om att slopa orden tjejig och grabbig. Ja visst, let girls be girls and boys be boys, men låt även killen vara en tjej om han vill. Eller låt honom vara en kille, med "tjejiga" intressen. Har ni sett Always #likeagirl-kampanjvideon från förra året? Ifall inte, så borde ni se dem nu, därför att de är jätteviktiga.
Sist men inte minst vill jag visa er något. Jag kom över den här videon igår (mest för att jag googlade Ruby Rose och tycker att hon är så jäkla womancrush wednesday) och jag tror att det är så viktigt att fler än tio miljoner ser den. Så ta fem minuter av din dag och se den. Hon är nästan mer kickass här än i Orange is the New Black.


5 kommentarer:

 1. Heja! Jättebra inlägg, och videorna är också såå bra.

  SvaraRadera
 2. Superbra inlägg, håller med dig helt!

  SvaraRadera
 3. Jag skrev ju om något liknande för nån vecka sen, och kul att se dig spinna vidare. Själv såg jag senast igår (har just vaknat så har inte sett så mycket än förutom den fina videon av Ruby Rose) när jag skulle köpa ett kort till en nyfödd bebis och det var så tydligt på ALLA kort att flickor ska ha rosa och glitter och nyfödda pojkar blått och bilar. Tänk om jag ville ha en annan färg på kortet till det nyfödda barnet?
  Hen betyder ju inte heller att man vill göra alla barn könlösa eller trycka bort deras intressen. Det handlar om och jag önskar att ALLA barn ska få växa upp utan att bli ledda till en roll hur de ska bete sig, klä sig, vem de ska leka med eller vad de ska leka med.utan att föräldrarna ska skämmas eller omgivningen döma.

  SvaraRadera
 4. Så bra skrivet, jag är också precis där i mitten! :)

  SvaraRadera
 5. Härligt inlägg! Also, Ruby Rose <3

  SvaraRadera

Här finns rum för ett moi. Pling!