lördag 15 augusti 2015

Musik under träning?

Nämen kolla! En varierad morgongröt!

HEJSULIVEJ. Det tog mig en och en halv timme innan jag fick snörat mig på löparskorna. När jag äntligen kom mig ut gick det helt smooth. Sprang på tom mage så lät min andning styra takten ganska långt för att inte börja må illa. Det blev lite (läs: ganska mycket) fredagsmys igår, så kände mig mest som en studsande vattenballong, men hej: jag kom mig iallafall ut! Sprang ca 6 kilometer även idag.

Jag hade valt att lämna hem telefonen och hörlurarna och började under löpturen fundera på vad musiken egentligen gör under träningen. Ofta hör man folk säga "Jag kan inte träna ifall jag inte får ha musik i öronen!". Vad beror det på? Vill folk utesluta omgivningen och vara för sig själva? Är det för att man är introvert? Eller ger musiken bättre fokus? Får musiken oss att prestera bättre? Så här är det iallafall för mig:

Löpning = Tidigare har jag enbart sprungit MED musik, detta för att jag inte ville höra mitt eget flås. Jag har ändå märkt att när jag springer med musik är det lätt hänt att jag börjar med att springa för hårt, och därför inte orkar prestera hela vägen. Visst springer jag med musik kanske varannan gång, det för att maximera min fart. Ofta blir det sitä samaa jumputusta. Men lite kul är det att jag gärna nuförtiden springer utan, men nu för att faktiskt HÖRA mitt flås.

Styrketräning = Jag är en känslomänniska. Ibland känner jag för musik och ibland inte. Jeppis gym spelar ofta väldigt bra musik och det är bra feelis bland dem som tränar där. Förr hade jag på musik konstant, detta för att inte behöva tänka på andra och bara fokusera på mig själv. För mig tror jag att det handlade om en osäkerhet, samma osäkerhet som gjorde att jag enbart höll mig på maskinsidan och aldrig rörde mig bland fria vikter (där det mest finns karlar). Men jo, känslomänniska. Ibland full fokus med rå musik, ibland inget annat än gymmets egen musik.

Cykling = Korta sträckor, nä. Längre sträckor (vi pratar 15kmk och uppåt) vill jag gärna ha musik så inte tiden går så långsamt. Har märkt att det även är perfekt att höra på poddar under längre cykelturer! Inomhuscykling, dvs. spinning, skulle jag aldrig göra utan musik.


Hur gör ni när ni tränar? Använder ni musiken som skydd, fokus... eller alls?

Svettig music-hater (men skoja) som är i stort behov av ny kamera. Shit's shit.

2 kommentarer:

  1. Jag använder musiken som motivationsfaktor. Har inte tänkt på att mitt eget flås skulle störa :D men jag blir så glad av musik och får bättre fart. Om jag vill ta det lugnare och njuta mer av naturen lämnar jag bort musiken. På gymmet tränar jag nästan alltid i grupp (som instruktör eller deltagare) och då är förstås musiken en stor del av helheten.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker det är jättetråkigt att träna utan musik! Musiken gör träningen roligare, den får mig att kämpa lite till och får mig att tänka på annat då det är tungt. Ah, musik <3

    SvaraRadera

Här finns rum för ett moi. Pling!