söndag 26 november 2017

Om häxjakten på män

Tack vare Facebook kom jag över en debattartikel på Aftonbladet som en högstadielärare hade skrivit. Ni kan ju börja med att läsa den först. Ni hittar den här. Har ni läst den? Bra.

Jag vet inte vilka upplevelser och mothugg som människan ifråga har fått efter att hela rumban med #metoo startade, men jag kan lugna dig med att säga - ta det lugnt. Vi kvinnor är inte ute efter att utrota det manliga könet. Vi är inte heller ute efter att definiera och beskylla alla män för att vara sexuella förbrytare, ofredare eller trakasserare. Vi är bara ute efter att lyfta upp problematiken med och problematiken bakom sexuellt trakasseri och ofredande.

"Man kan inte blanda ihop en hand på låret eller en klumpig ”komplimang” med en grov våldtäkt och vi måste också inse att kvinnor är 50 procent av befolkningen", säger du. Nä du har väl helt rätt. En grov våldtäkt är inte samma sak som en hand på låret. Men en hand på låret är inte heller okej. Det går faktiskt att närma sig andra utan att behöva ta på dem utan lov. DU kanske inte tycker att det gör dig något om någon tafsar på ditt lår. Det betyder ändå inte att du har samma rätt till andras kroppar. Och nej, en hand på ett lår eller en klumpig, sexuellt implicerande "komplimang" är inte trakasseri, men ofredande kan man lätt räkna det som. Allt som har att göra med att kommentera eller ta på andra människor på ett sätt som inte är bekvämt för mottagaren är inte okej. 

Jag förstår inte varför det finns dessa människor som känner ett behov av att försvara och lyfta upp detta med att inte alla män är förövare? Alla som har en egen hjärna att tänka med förstår väl det själva. Jag känner kvinnor (och män, för den delen) som aldrig har blivit utsatta för övergrepp eller ofredande. Jag känner även män (och kvinnor, för den delen) som aldrig har utsatt någon för detta. Men är verkligen tanken bakom #metoo att lyfta upp detta? Nja. Tanken är att de som tidigare inte har vågat berätta och lyfta sin röst äntligen har utrymme för att göra detta. Dessa människor behöver få omtanke och respekt - inte de som inte har varit en del av detta som offer eller förövare. Det är liksom inte det som det handlar om nu. Jag har själv blivit utsatt otroligt många gånger, men jag har även varma och underbara män i mitt liv som jag aldrig har känt mig hotad eller utsatt av. Män som lätt kunde räknas som förebilder för andra män här i världen.

Sen påstår han att uppmaningen var specifikt riktad mot kvinnor. Nu känner jag mig lite obekväm med att han skriver debattartiklar och är lärare och ändå inte tillräckligt påläst. Alyssa Milano, som startade hashtagen, skrev uttryckligen "If you've been sexually harassed or assaulted write 'me too' as a reply to this tweet". Vet inte riktigt hur han upplevde att detta var specifikt riktad mot kvinnor, men däremot är det mest kvinnor som har delat sina upplevelser. Män är minst lika välkomna att dela med sig av sina upplevelser.

Om du inte någon gång har trakasserat eller ofredat en annan människa - heja dig! Då är antagligen alla människor runt om dig medveten om det också och bekväm med dig - men du får inte en klapp på axeln eller en guldstjärna bara för att du lyfter fram det. Det betyder bara att du har lyckats bete dig som folk. Grattis! Du kan ändå vara med i kampen genom att stöda och lyfta upp problematiken tillsammans med oss andra. Säga till när du ser någon annan bete sig dumt. Sluta sitta och lipa om att "jag har inte gjort något" eller "jag försvarar verkligen inte förövrarna, MEN..." Sluta förklara för de som är utsatta för hur de ska känna eller reagera. Sluta mansplaina.

Bara sluta. Och god jul.

1 kommentar:

Här finns rum för ett moi. Pling!