tisdag 29 mars 2016

LONDON del 1

Från det att vi hade hittat varandra vid Heathrow till att vi befann oss på hotellet tog det ca 3 timmar, vi beslöt oss nämligen för att åka metro hela vägen. En metro som strejkade mitt ute på vischan i 45 min. Hotellet var ändå a pretty little thing på Fleet Street och vi trivdes väldigt bra. Första kvällen åt vi på Indian House i city.

Efter frukosten på lördag tålla vi iväg för att hitta Imperial War Museum. Kan meddela att hatten jag har på mig på första bilden väldigt snabbt åkte ner i väskan - det var sjukt blåsigt. Taneli älskar historia och vi båda gillar att gå omkring på musuem och titta. Det fina var att inträdet var gratis, och museet hade verkligen allt. Vi spenderade sex timmar vid museet, tiden gick utan att vi märkte något.Det mest minnesvärda på museet var nog deras holocaust-utställning. Det fanns verkligen allt där - allt från fysiska saker till tv:n som visade intervjuer med människor som överlevt eller olika propagandavideon... Bilder som togs på barn innan de avlivades. Ett operationsbord. Skor. Massor med hemska, personliga berättelser.

"He pointed at the gate and told us 'that's the way in'. Then he pointed at the black smoke rising from the chimney and said 'and that's the only way out'"

Det var hemskt. På samma gång så otroligt ögonöppnande.

Vi valde även att gå på deras specialutställning "Women of war", som handlade om Lee Miller. Miller var en kvinna som före kriget hade jobbat mest som modell, men som sen började jobba som fotograf. Det fanns fotografier av allt från kvinnor som jobbade hemma, till kvinnor som packade fallskärmar eller jobbade som sjukskötare m.m. Varje kvinna med sin egen berättelse. Väldigt intressant att få se krig ur dessa kvinnors perspektiv. 

Ifall du är det minsta intresserad av historia rekommenderar jag verkligen ett besök vid IWM!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Här finns rum för ett moi. Pling!