tisdag 20 oktober 2015

Älskade bantningskur

Jamen hej på er, Cindy här. Har hållit koll på er den senaste veckan, och förutom blogggalan så är detta med detox/vikthets/sunda levnadsvanor/whatnot en stor chattis. Vi har bloggarna som testade C9, sen Karro som bloggade om varför hon inte testade C9. Sen har vi andra Carro som bloggade om hur hon detoxar och lite bloggare på det om varför detox överhuvudtaget är onödigt. Bara idag har jag läst fyra inlägg om hur bloggare ställer sig på bromsen och protesterar mot den s.k. vikthetsen (Evelina, Lovijsa, Sara, Daniela) Sen ska vi summera ihop allt i en diskussion om vikthets och hur fokus ligger fel och hur vi tar in det vi läser och bantarbantarbantar.

STOP.Vet ni, var och en får bestämma själva. Vet ni att vikthetsen skapas för att folk hetsar om vikthetsen? Tro mig, jag vet. Jag är en människa som har jojo-bantat största delen av mitt vuxna liv, jag har "vikthetsat", mått skit, mått bra, mått skit, mått bra. Gått upp och gått ner. Varit överviktig och undermotionerad. Bantat på alla dess möjliga sätt.

För två år sen bestämde jag mig för att nu får det räcka, helt på riktigt. Jag mådde dåligt både psykiskt och fysiskt p.g.a. min övervikt. Jag gick 3 månader på Cambridgekuren, som kan användas endera som detox eller hjälpmedel för att gå ner i vikt. Under 3 månaders tid levde jag på ca 450 kcal om dan och jag gick ner ca 20 kg.

Ooojjjojoj vad det kliar i fingrarna på alla bättre vetande. "Men herregud det är ju inte hälsosamt!" "20 kg på så kort tid är skadlig för kroppen!", "Du kommer aldrig att kunna hålla bort kilona" eller den bästa av allt, "Men alltså, om du vill gå ner i vikt är det bara att sakta men säkert ändra livsstil, du vet, äta rätt och röra på sig". Tillåt mig småle. Tror du verkligen det är så lätt för alla?

Vem är vi att säga åt andra vad som är bra eller inte bra för oss? Jag förstår dem som är kritiska, men vet ni, inte de heller kan säga vad som passar dig som individ bäst. För mig var Cambridge den ultimata vägen, och även om jag har gått upp lite sen dess pga. att livet inte alltid passar en bra kost/träning, har jag hela tiden hållit mig nära min målvikt. Jag har lärt mig att äta bättre efteråt (därför att Cambridge även innehåller en omstrukturering av din kost tiden efter) och min träning är på en heeeeeelt annan nivå än för två år sen. 

31 december 2013 // 27 februari 2014

17 december 2013 // 13 mars 2014

Jag ändrade livsstil med all tack till en bantningskur (och mitt eget huvud som höll), och mår 1000 gånger bättre i dagens läge. Jag är (för det mesta, är ändå bara människa) nöjd med min kropp och själ. Och inte ens jag är så dum att jag går på all obvious "BLI SLANKARE BLI SNYGGARE"-reklam utan att tänka två gånger. Var inte det du heller. Men OM du vill detoxa, banta, whatnot, låt inte andra vikthetsare stoppa dig från att må bättre.

Det är din kropp och min kropp. Deal with it.

4 kommentarer:

 1. TACK! Alla får göra som de själva vill! Inget passar alla, men om nån vill testa nåt nytt och ge det chansen så har ingen rätten att försöka ta det ifrån en!

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet Cindy! Du är strong som gjort den vikt/hälsoresan! Fin e du och har alltid varit ❤

  Anitha

  SvaraRadera
 3. Det är verkligen individuellt för alla! Man måste bara hitta det som passar bra en själv och som får en att må bra. Vet vad jag pratar om (jojo bantat i åratal)! Jag tappade 30kg på 8 månader genom förändrad kost och träning, med tiden gick jag ner 4 kg till och höll det ett år. tyvärr har det senaste året varit ett riktigt skitår, så nu har jag att jobba på igen! Och visst, nu mår jag skit över bara tanken om Gala-kläder! :(
  /Kitty

  SvaraRadera
 4. Problemet jag har med vikthetsen är alla dessa genvägar som ska få en att gå ner massor i vikt på kort tid. Att det inte verkar finnas tålamod till att låta sunda matvanor och lagom med motion göra sitt och att det inte betonas hur viktigt det är att äta rätt hela tiden (eller ja, största delen av tiden i alla fall). Det känns som att få människor faktiskt kan något om kost överhuvudtaget utan bara följer med i vad som är trendigt. Därför är jag personligen kritisk till dieter och detoxer av alla olika slag.

  SvaraRadera

Här finns rum för ett moi. Pling!