onsdag 2 mars 2016

Hellre billig än obefintlig?

....Sälj er inte för billigt....

...bloggare som tar emot gratis grejer som samarbete drar ner oss andra bloggare...

...tacka nej till ett utbyte, du ska kräva pengar...

ANNOS FÅR E VA.

Nej vet ni vad. Flera gånger har jag läst dessa blogginlägg om bloggsamarbeten, som för mig känns mer som en klapp på huvudet än som hjälp på traven. Förstås är det alltid de något större bloggarna som skriver om detta, bloggare som själva kan välja sina samarbeten hur det passar dem bäst och som faktiskt har seriösa samarbetspartners som vänder sig till dem. 

Sen kommer gnället. Gnället om hur småbloggarna som säljer sig billigt (dvs. ofta inlägg mot grej, no cashmoney) gör att de stora bloggarnas marknadsvärde dras ner och inte företag tar dem seriöst. Våga ta betalt. Vägra acceptera byteshandel.Jag är trött på dessa evinnerliga inlägg, och vet ni varför? Därför att de hjälper inte de små bloggarna, som inte har en aning om hur man hanterar bloggsamarbeten, alls. Det känns mer som en mor som stryker en över huvudet och säger "nej men du kan få något mycket bättre än så", men som inte berättar för en hur.

Jag har en liten blogg. När vi pratar små bloggar pratar vi, enligt egen analys, om unika max 200 läsare om dan. Sällan har så små bloggar samarbeten, och ifall det dyker upp ett så känner jag att Saragunmaries "Ärliga företag betalar lätt några hundralappar för ett inlägg på en liten eller medelstor blogg" känns väldigt främmande. Ifall jag tänker det hela ur ett företags synvinkel så vet jag inte heller om jag skulle betala några hundra för ett inlägg som ja, når många, men läses av 50.

Förstå mig rätt, snälla. Jag tycker inte heller att vi ska sälja oss billigt. Jag skulle inte heller ge ett inlägg mot ett läppglans eller mot en deal att "ifall vi får så och så många klick så får du detta, annars får du inget". Vi ska tänka med vårt förstånd. Men ifall jag t.ex. får något av företaget som motsvarar en lite större summa och det för mig känns ok, så ska jag, med min lilla blogg, kunna ta emot det utan att 1500unika-bloggen suckar och säger att jag förstör. 

Därför att för mig är ett samarbete, som för mig känns ok, bättre än inget samarbete alls. 
Man måste börja nånstans.

Det är dags att någon insatt gör annat än stryker oss som inte vet över huvudet och säger "du lär nog dig då du blir stor". För ifall ingen lär oss om bloggföretagande kan ingen kräva heller att vi ska bete oss på ett viss sätt. Behöver bloggen vara ett företag för att du ska ta emot pengar? Hur mycket pengar kan du kräva för vilken mängd läsare? På vilket sätt ska man ta kontakt med företag? Hur säljer man sig själv bäst? Snälla berätta du som vet.


En sammanfattning för alla som blev provocerade:

 • Sluta stryka små bloggar över huvudet, ta dem i handen istället.
 • Det är ok att acceptera byteshandel inom bloggsamarbeten, sålänge man inte är en cheap hoe (läs: inlägg mot en -5€ köpsedel på webshop)
 • Sluta marra och berätta vad vi inte får göra, utan berätta istället konkret vad och hur vi ska göra.
 • Någon behöver fixa ihop nån hurja bloggkväll eller liknande, där man kunde prata och lära sig om allt detta. Numetisama.

Tills vidare tänker jag välja samarbeten med omsorg, men även idka byteshandel. Såheså.

9 kommentarer:

 1. sku int ha kuna säga de bättre själv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, roligt att höra att andra upplever samma sak!

   Radera
 2. Jag tänker lite lika. Känns samarbetet helt ok för mig, blir jag GLAD över det helt enkelt så är det ok för mig. Får jag nånting jag vill ha istället för pengar så är det helt ok för mig. Hade ändå antagligen köpt produkten i fråga. Jag skriver gärna om produkter jag själv vill ha hemma, och skriver jag om dem HAR jag dem antagligen hemma också. Fint inlägg! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur? Så länge man själv är bekväm och känner att det är rättvist i jämförelse mot ett inlägg på ens blogg så tycker jag inte att det är mer än rätt! Tack :)

   Radera
 3. Bra att du tog upp detta. Dock tror jag att du missförstod mig lite. Jag har aldrig sagt att byteshandel inte skulle va okej. Faktum är att jag regelbundet har samarbeten med flera olika företag som låter mig välja nån produkt för en viss summa som jag sen bloggar om. Det jag menade var att man inte ska gå med på att göra reklam om ett företag som man får t.ex. ett billigt armband ifrån som inte har nåt värde överhuvudtaget. Att "byta till sig" grejer som man själv anser va lika mycket värt som ett inlägg på sin blogg är ju absolut helt okej. T.ex. sånt som man ändå i nåt skede tänkt köpa. :) Men kom ihåg att stå på dig! Om ett företag erbjuder dig t.ex. en tröja ur sin webshop i utbyte mot ett inlägg och du tycker att det känns för snålt från företagets sida så ska du absolut fråga om du kan få välja t.ex. två plagg istället. Om de är seriösa så går de nog med på det. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte heller sagt att du skulle ha sagt så :) Det jag reagerade på i ditt inlägg är det som jag har citerat här i inlägget ovanför. Men jag förstår vad du menar, och håller med. Jag ville bara påvisa att det inte är lätt för småbloggare, som sällan vet hur man ska gå till väga!

   Radera
 4. Word! Så bra uttryckt, precis så här går mina tankar också. Själv gör jag gärna seriösa samarbeten, men eftersom det har varit så många som reagerat på bloggsamarbeten i det senaste så har jag tagit ett kliv bakåt. Nu är det dags att vi med mindre antal läsare också får lära oss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, det gjorde jag med. Hade ett samarbete på gång som sen gled ut i sanden för att jag var rädd att byta "enbart" tjänster mot inlägg (tjänster som ändå hade varit värda några hundralappar). Vi måste få lite backup, känner jag!

   Radera
 5. Bra inlägg! :) Svårt att veta hur man riktigt ska göra. Starta företag för att kunna göra några bloggsamarbeten per år...?

  SvaraRadera

Här finns rum för ett moi. Pling!