tisdag 5 januari 2016

Läsarfråga: Cambridgekuren

Anonym: Hej, hur överlever man egentligen på 450 kalorier om dan? Läste just ditt inlägg som du länkade till här under. Hur mår man psykiskt? Orkar man träna hela tiden under 3 månader? Vad gör man när suget efter mat sätter in?

**********

Hej! Tack för din fråga. Ja hur överlever man? Som jag nämnde så måste man inte leva på 450 kalorier per dag. Ifall man gör det så går man alltså på steg 1, vilket är det mest "radikala" av sex steg. Under steg 1 äter du ingen vanlig mat utan endast påsarna, jämför då med steg 3 där man t.ex. äter tre påsar + frukost + matig sallad (1000kcal om dagen).

Men jo, fysiskt överlever man nog. Det fina med Cambridge är att i dessa tre påsar finns all näring som du behöver under ett dygn. Det innebär att näringsmässigt får du inte för lite av något för att klara dig och orka. Första veckan är man ganska hungrig och trött, men efter det avtar hungerskänslan och du blir hela tiden piggare. Cambridge är ett program som ursprungligen är utformat på Karolinska sjukhuset i Sverige för patienter med övervikt, och är väldigt tillförlitligt.

Psykiskt bör man nog förbereda sig innan man påbörjar Cambridge. För det första är många man möter negativt inställda (speciellt om man går på steg 1) och för det andra lägger man först då märke till hur socialt ätande faktiskt är. Att hela tiden få tacka nej eller sitta oäten när andra äter är inte lätt, det är nog faktiskt det tyngsta med kuren. MEN! Ifall man verkligen förbereder sig för detta och påminner sig om att detta gör jag för MIG, då går det bra! Innan jag gick på Cambridge i 3 månader i ett sträck förberedde jag mig mentalt i ca 1½-2 månader. Det lönar sig också att berätta för alla människor som man har runt omkring sig vad du kommer att göra, detta för att du inte ska bli frestad i misstag av att nån trugar på dig mat. Men viktigaste regeln:

TYCK ALDRIG SYND OM DIG SJÄLV. 
Det är den största fällan.

-20kg

Du orkar träna, men det beror på vad du gör. Ifall du kör en massa högpuls-träning eller tung styrketräning kan du inte räkna med att orka på samma sätt ifall du går på steg 1. Eftersom man färdigt ligger på ett rejält underskott och man inte kan ta protein som återhämtning kan man bli ganska trasig av tung träning. Jobba istället med lätt träning för att uppehålla lite av muskelmassan - ordentliga promenader, träning med egen vikt eller lätt muskelträning. Man måste känna efter själv och minnas att kroppen är på hög förbränning.

När suget efter mat slår in? För mig gjorde det inte det längre efter två veckor, man blir avvand. Ifall man har ett sockersug och man håller det borta några veckor är man inte sugen på samma sätt längre, eller hur? MEN ifall att suget finns: DRICK VATTEN. Det är mitt främsta tips. Eller ha nån typ av hobby att fokusera på. När mamma gick på Cambridge blev hon helt knäpp på att baka bröd och laga god mat åt andra :D

HUHH. Utförligt svar! Hoppas det hjälpte lite :) Och ifall du har intresse av kuren, ta kontakt med en Cambridgecoach nära dig!

1 kommentar:

  1. Tack för svar :) och sjukt starkt jobbat av dig!!

    SvaraRadera

Här finns rum för ett moi. Pling!