torsdag 23 juni 2016

Världens godaste smörgås-tårta med räkor och lax

Till min examen gjorde vi egna smörgåstårtor, en sort med skinka och en med lax och räkor. Smörgåstårtan med lax och räkor smakar verkligen som drömmen själv, det är en småkladdig majonnästårta fylld med gudomlighet. Till midsommaren finns det kanske någon som vill slänga ihop en smörgåstårta (because vem sjutton gillar inte SMÖRGÅSTÅRTA?) och isåfall är detta the one recept att använda. Lovar att ni kommer aldrig bli besvikna. I present you:


TILL BYGGNAD OCH GARNERING:

2 rama limppor Pågens JätteFranska (48 skivor bröd)
5 hårdkokta ägg
1 skivad gurka
dill så in i norden
ca 300g kallrökt lax (slice it up reeeal goood)
ca 500 g räkor
1/3 fyllningssats

FYLLNINGSSATS: (1/3 används till garnering, 2/3 blandas med fyllningen)

7½ dl grädde, vispad
5½ dl majonnäs (vi använde en med citronsmak, bra val!)
1½ rågad krm cayennepeppar
salt och svartpeppar efter smak

FYLLNING: 

6 burkar tonfisk i olja
6 dl finklippt dill
2/3 fyllningssats

Gör såhär:

1. Vispa grädden och blanda med majonnäsen. Krydda med cayenne, salt och svartpeppar. Sätt åt sidan 1/3 av blandningen för garnering.
2. Häll av oljan från tonfisken och mosa den ordentligt med en gaffel. Blanda tonfisken med hackad dill och 2/3 av gräddblandningen/fyllningssatsen. 
3. Lägg 4x4 skivor med bröd (alltså 16 skivor, för den som inte behärskar räkna). Bred på halva fyllningsblandningen och täck med ett nytt lager med skivor. Bred på andra lagret med fyllningsblandningen och täck med de sista brödskivorna. Kom bara ihåg då du bygger att brödskivorna helst ska byggas lite olika i de olika våningarna, dvs. inte direkt ovanpå varandra! 
4. Täck den ogarnerade smörgåstårtan med plastfolie och låt dra i kylskåpet i åtminstone 6 timmar, helst över natten ifall möjligt. 
5. Spackla på ordentligt med den sista fyllningssatsen ovanpå och på sidorna. Garnera med gurkskivorna på sidorna och resten i något snyggt mönster ovanpå.

TADAA! Delicious as ever, och jäkla snygg också. Garanterat lyckad på midsommarbordet!

2 kommentarer:

Här finns rum för ett moi. Pling!